شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد، که تقویم ها چگونه ایجاد شده و سیستم آن بر چه اساسی تشکیل شده است؟ در یک بیان کلی، می توان گفت که علم نجوم پشتوانه سیستم تقویم ها است و از آن برای ایجاد سیستم تقویم ها استفاده می کردند. از قدیم الایام تقویم ها ابزار مهمی برای زمان سنجی بودند و انواع مختلفی در طول زمان داشتند. تقویم نجومی یکی از این انواع تقویم ها است، که ویژگی ها و خصوصیات خاص خود را دارد. در این مقاله به معرفی تقویم نجومی می پردازیم. با ما همراه باشید!
تقویم نجومی چیست؟
تقویم نجومی، به تقویمی میگویند که با استفاده از علم ستاره شناسی، وضعیت و موقعیت قمرها، ماهوارهها و اجرام طبیعی را در آسمان مشخص و اعلام میکند. زمان رویدادهای نجومی، از مهم ترین مواردی است، که یک ستاره شناس باید بداند. باید مواردی مانند خسوف، کسوف، ماه نو، ماه کامل، بهترین زمان رصد سیارات، بارش های شهابی و موارد مشابه را به همراه ساعت دقیق، در یک تقویم ارائه دهند. البته این تقویم کاربردهای دیگری مانند اعلام اوقات شرعی، وضعیت ماه، طالع بینی، وضعیت خورشید و اعلام مناسبت های خاص نیز دارد.
“از جدیدترین مجموعه تقویم رومیزی های مجریان دیدن نمایید”
رابطه بین نجوم و تقویم
نقش مهم نجوم و ستاره شناسی، در توسعه و اصلاح تقویم ها، از هیچ کسی پوشیده نیست. ستاره شناسان باستانی، اجرام آسمانی را مشاهده می کردند و با استفاده از آنها، الگوهایی را تشخیص می دادند. پی بردن به نظم رویدادهای نجومی، مانند حرکات خورشید، ماه و ستارگان، پایه و اساس سیستم های تقویمی مختلف شد.
- فصل ها
در نجوم، تغییر فصول اهمیت زیادی دارد. هنگامی که زمین به دور خورشید می چرخد، محور آن کج شده و زوایای مختلفی از نور خورشید بر روی نقاط مختلف سیاره می افتد. این امر، دلیل تغییرات فصول است. ستاره شناسان با مطالعه بر روی این مسئله فصل ها را مشخص کرده و از آن در تقویم نجومی استفاده می کنند.
- اجرام آسمانی
اجرام آسمانی مانند تپ اخترها و ستاره ها، مرجعی برای اندازه گیری زمان، در نجوم هستند. دانشمندان با مشاهده تغییرات روشنایی ستارگان خاص یا ضربان های منظم تپ اخترها، دست به ساخت ساعت های آسمانی بسیار دقیقی می زنند. این ساعت ها که برای اکتشافات فضایی و تحقیقات نجومی ضروری است، مقیاس زمانی پایدار و جهانی را ارائه می دهند.
- اعتدال و انقلاب
این دو، رویدادهای نجومی مهمی هستند، که دو بار در سال رخ می دهند. انقلاب ها ژوئن و دسامبر رخ داده و طولانی ترین و کوتاه ترین روزهای سال را نشان می دهند. اعتدال در ماه مارس و سپتامبر اتفاق افتاده و زمانی را نشان می دهند، که طول روز و شب برابر است. ستاره شناسان انقلاب ها و اعتدال، که نشانه آغاز بهار، تابستان، پاییز و زمستان است، را مطالعه می کنند. این رویدادها به شکل گیری درک ما از زمان کمک کرده و همچنین باعث تعیین اعمال کشاورزی، اعیاد مذهبی و سایر رویدادهای فرهنگی می شوند.
کبیسه چیست؟
این مفهوم زمانی معرفی شد، که احتیاج به همسو نگه داشتن تقویم ها با مدار زمین به دور خورشید شناسایی شد. سال کبیسه هر چهار سال یک بار یک، روز اضافی را به ماه آخر سال اضافه می کنند تا جبران آن زمان طی شده زمین برای تکمیل یک مدار کامل باشد. با این کار اطمینان حاصل می کنیم، که زمان سنجی ما هماهنگ و دقیق با پدیده های نجومی است.
مطلب پیشنهادی: تقویم مناسب برای تبلیغات ۱۴۰۳
قمر در عقرب چیست؟
مطلب پیشنهادی: تاثیر تقویم فانتزی بر تبلیغات و جذب مشتری به سمت یک کسب و کار
یکی از مفاهیم پرتکرار در تقویم های نجومی قمری، بحث قمر در عقرب است. در حالت کل، قمر در عقرب را زمانی می گویند، که کره ماه در برابر صورت فلکی عقرب، قرار می گیرد. قمر در عقرب، به دو عامل تعبیر می شود:
- قمر در برج عقرب
- قمر در صورت فلکی عقرب
توجه داشته باشید که روزهای قمر در عقرب هر سال، با سال قبل و بعد خود متفاوت است و شیوه های خاصی برای محاسبه آن وجود دارد. قمر در عقرب ۶۰ ساعت و یا دو روز و نیم زمان می برد، اما به خاطر احتیاط، دو روز دیگر را نیز، به آن اضافه می کنند.
برج های صورت فلکی
- حمل
- ثور
- جوزا
- سرطان
- اسد
- سنبله
- میزان
- عقرب
- قوس
- جدی
- دلو
- حوت
مطالب بیشتر: با چاپ مش و کاربردهای آن در تبلیغات آشنا شوید
سخن پایانی
علم نجوم و ستاره شناسی، پایه و اساس تقویم نجومی است. تقویم های نجومی از نظر علمی معتبر بوده و می توان بر آنها استناد کرد. ستاره شناس ها، با اندازه گیری زمان، توسط اجرام آسمانی، به شناسایی رویدادهای نجومی و همچنین ساخت ساعت های آسمانی دقیق، می پردازند. علاوه بر این ها، تقویم نجومی کاربردهایی مانند طالع بینی، اعلام اوقات شرعی، وضعیت ماه، وضعیت خورشید و در نهایت اعلام مناسبت های خاص مرتبط به اجرام آسمانی، دارد. در این مقاله به معرفی کامل تقویم نجومی پرداختیم، تا تمام سوالات شما را در این باره، پاسخ داده باشیم.
سوالات متداول
- تقویم نجومی چیست؟
تقویم نجومی، به تقویمی میگویند که با استفاده از علم ستاره شناسی، وضعیت و موقعیت قمرها، ماهوارهها و اجرام طبیعی را در آسمان مشخص و اعلام میکند. ستاره شناسان، مواردی مانند خسوف، کسوف، ماه نو، ماه کامل، بهترین زمان رصد سیارات، بارش های شهابی و موارد مشابه را به همراه ساعت دقیق، در یک تقویم ارائه می دهند.
- رویداد نجومی چیست؟
رویدادهای نجومی رویدادهای اجرام آسمانی، مانند کسوف، خسوف یا برخوردهای سیاره ای هستند، که توسط رشته علمی نجوم مورد مطالعه قرار می گیرند، معنی دیگری برای رویدادهای نجومی، وجود دارد که به رویدادهای اجتماعی مانند جلسات دانشگاهی، کنفرانس ها و دیگر مناسبت های خبرساز مرتبط با نجوم اشاره می کند.